Kanada liekeissä – normaaliin tyyliin

Päivitetty 29.7.2021 Päivitetty 25.8.2022

Lyttonin lämpöennätys on saanut uutisoinnin käymään tavallistakin kuumempana. Tragedia kanadalaisessa Lyttonin kylässä on saanut lehdistössä mittasuhteet, joiden mukaan tämän kylän palo antaa odottaa suunnilleen koko Kanadan metsien palamista samantien – ainakin kirjoitusten taso alkaa olla tätä luokkaa.

Ydinviesti tuntuu olevan, että ilmastonmuutos on lisännyt metsäpaloja Kanadassa pahenevaan tyyliin.

Aikaisemmissa faktantarkistuksissa on jo havaittu, ettei ilmastonmuutoksen vaikutuksia ole havaittavissa metsä- ja maastopaloissa Siperiassa, kuten ei myöskään Australiassa. Entä Kanada?

Kanadan metsäpaloista löytyy runsaasti tieteellisiä tutkimuksia ja dataa:

Stocks et al 2012

Stocks et al 2012 kattaa Kanadan palodatan vuosina 1959-1997. On huomattava, että paperin mukaan data on hyvin puutteellista 1950- ja 1960-luvuilla. Useat Kanadan osavaltiot eivät seuranneet ja raportoinneet syrjäisten metsäalueiden paloja tänä aikana lainkaan. Ja satellittidataa on saatavissa vasta 1970-luvulta eteenpäin. Lisäksi tämä tutkimus ei sisällä “pienten” (alle 200 hehtaaria) palojen dataa lainkaan.

Näin ollen 1950-1960-lukujen dataan tulee suhtautua erityisen suurella varauksella.

Giglio et al 2013

Giglio et al 2013-tutkimuksessa on kuvattu NASAn satelliittidataan perustuva paloaluedata, joka löytyy helposti käytettävässä muodossa sivustolta globalfiredata.org. Tämä palodatasetti kattaa tällä hetkellä vuodet 1997-2016. Analyysityökalu mahdollistaa palaneen alueen raportoinnin miltä tahansa alueelta maailmassa; tässä tapauksessa on raportti otettu Kanadan alueelta.

Kanadan hallituksen metsäpaloraportti

Tämä aineisto kattaa Kanadan metsäpalojen kehityksen vuosina 2009-2021. Raportin johtopäätös on:

Between 2009 and 2019, the number of forest fires each year was highly variable, with no clear trend. There is no relationship between the number of forest fires and the total area burned. In 2019, there were about 4,000 forest fires, the smallest annual number of fires since 2009. The highest number of wildland fires occurred in 2012, with about 8,000 fires.

Government of Canada

Kaikista kolmesta lähteestä on saatavilla palaneen alueen määrä hehtaareina. Nämä yhdistettynä kattavat vuodet 1959-2021 – siis 60 vuotta. Vuoden 2021 metsäpalot olivat kauden aikana 4,3 miljoonaa hehtaaria, mikä on tilastohistorian 7. korkein metsäpalojen määrä. Metsäpalodata ajalta ennen vuotta 1979 ei ole vertailukelpoista myöhemmän datan kanssa.

Mitä näemme kuvasta?

Muistaen puutteet 1950-1960-lukujen metsäpalotietojen keräämisessä näemme selvästi, ettei kasvavaa trendiä Kanadan metsäpaloissa ole olemassa. Vuosittaiset vaihtelut ovat huimia ja viimeisen kahden vuosikymmenen palot eivät ole lähelläkään 1980-1990-lukujen suurpaloja.

Pahin palovuosi on 1989, jolloin paloi 7.5 miljoonaa hehtaaria metsää. Miten tämä vertautuu Lyttonin palohelvettiin? Lopullinen tieto Lyttonin metsäpaloista kertoo metsää palaneen 83750 hehtaaria.

Lyttonin huono-onnisen kylän asukkaille tämä palo on katastrofi, mutta tämän ikävän luonnonilmiön kytkeminen ilmastonmuutokseen on kyllä harvinaisen heikkoa raportointia.

Vuosi 2020 oli palojen pinta-alaltaan pienin vuosi sitten 1965. Tosin vuonna 1965 ei tilastoitu syrjäseutujen paloja lainkaan, joten todennäköisesti 2020 oli todellisuudessa pienin palovuosi tilastohistoriassa.

Metsäpalojen alueellinen esiintyvyys Kanadassa

Natural Resources Canada-sivustolta löytyy mielenkiintoinen kuva metsäpalojen alueellisestä esiintymisestä eri vuosina. Oheinen kuva sisältää kaikki tilastoidut metsäpalot vuosina 1986-2019.

Metsäpaloja esiintyy erityisesti Kanadan suurilla erämaa-alueilla puurajan eteläpuolella. Näillä alueilla tiestön määrä on vähäinen ja lähelle palopaikkaa pääseminen hankalaa. Vain tiheämmin asutuilla alueilla on palojen määrä pieni – näillä alueilla todennäköisesti sammuttaminen on aktiivista ja metsänhoito tiestöineen muistuttaa enemmän Suomea.

Lähteet

 • Government of Canada: Indicator forest fires
 • Giglio et al: Analysis of daily, monthly, and annual burned area using the fourth-generation global fire emissions database (GFED4) https://doi.org/10.1002/jgrg.20042
 • Stocks, B.J.; Mason, J.A.; Todd, J.B.; Bosch, E.M.; Wotton, B.M.; Amiro, B.D.; Flannigan, M.D.;Hirsch, K.G.; Logan, K.A.; Martell, D.L.; Skinner, W.R. 2003. Large forest fires in Canada, 1959–1997. Journal of Geophysical Research 108, D1: FFR5, 1-12. doi:10.1029/2001 JD000484

3 thoughts on “Kanada liekeissä – normaaliin tyyliin

 1. Harvinaisen heikkoa raportointia vai? Taitaa olla perin tavanomaista suurentelua, vääristelyä ja valehtelua.

  Like

  1. Huomaathan, että 1950- ja 1960-lukujen palodata on pahasti puutteellista. Tuolta ajalta puuttuu täysin kaikki syrjäseutujen palodata sekä muutoinkin alle 20 hehtaarin palot.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s