Intian helteitä etsimässä

18.6.2022 Pasi Autio

Päivän ilmastomuutosuutisessa on Helsingin Sanomat ottanut kohteekseen Intian. Pitkässä tarinassa on toimittaja jalkautunut paikan päälle Jodhpurin kaupunkiin ihmettelemään ”poikkeuksellisia” 40 asteen helteitä:

”Hänen mukaansa nyt nähdään jotakin niin poikkeuksellista, ettei sitä voi kuitata sanomalla, että Intia on kuuma maa. Pahinta eivät ole yksittäiset kuumuushuiput, vaan kuukauden etuajassa alkaneen paahteen laajuus ja kesto.” ja jatkaa: ”On väärinkäsitys, että Intiassa olisi totuttu tällaiseen. Nyt 40:tä astetta on ollut myös paikoissa, jossa sitä ei yleensä kohdata.”

Poikkeuksellisia helteitä? Onko näin? Tämähän on helppoa tarkistaa HADISD-datasta Jodhpurin asemalta. Lasketaan yksinkertaisesti >= 40 asteen päivien määrä tältä asemalta vuosittain. Tällä hetkellä data on saatavilla vuoteen 2021 asti (toukokuun loppuun). Vanhemmassa datassa on aukkoja joinakin vuosina, mutta dataa kuitenkin löytyy 1940-luvulta alkaen.

Yli 40 asteen päivien määrä vuosittain

Tulos voi yllättää: yli 40 asteen hellepäivien määrä ei ole noussut käytännössä lainkaan vuosien aikana ja on keskimäärin luokkaa 40 per vuosi. Kovimpina hellevuosina niitä on yli 60 kpl (ennätysvuosi 1980).

Lisäksi täytyy muistaa UHI-ilmiö: Jodhpur on nykyään yli 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki – eli 40 astetta todennäköisesti menee nykyään helpommin rikki kuin esimerkiksi vuonna 1960, jolloin kaupungissa oli vain 177000 asukasta. Itse Jodhpurin mittausasema on paikallisen lentokentän kiitoradan vieressä. Ja kaupunki on kasvanut vuosien varrella niin, että kenttä on jäänyt melkein kaupungin keskelle. Tämä lentokenttä on nykyään yli sadan hävittäjäkoneen kotipaikka. Kaupallinen lentoliikenne taas on kuusinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Kaikki tämä näkyy Jodhpurin lämpötilamittauksissa.

Jodhpurin mittausaseman sijainti

Se mikä uutisessa on oikein on 40 asteen helteiden aikainen tulo tänä vuonna. Ohessa graafi Jodhpurin ensimmäisestä 40 asteen ylityksestä vuosittain päivänumerolla. HADISD-data ei mene tähän vuoteen, mutta olettaen Hesarin graafin paikkansapitävyyden on tänä vuonna 40 astetta ylitetty jossain päivänumeron 76 tienoilla, mikä näyttäisi olevan niukasti varhaisin 40 asteen ylitys mittaushistoriassa.

Vuoden ensimmäisen >= 40 asteen ylityksen päivänumero vuosittain

Eli valitettavasti meillä on jälleen kerran kyseessä hyvin asenteellinen uutinen: Ei; ilmastonmuutos ei ole lisännyt tappohelteiden määrää täälläkään ja jälleen kerran on toimittajalta jäänyt tarkistamatta mitä historia kertoo. Kyseessä on ikävän kuuma paikka ennen vuosittaisten monsuunisateiden alkua, mutta ilmastotoimilla ei asialle valitettavasti voi mitään.

Huom! Vuoden 2021 data on vain toukokuun loppuun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s